Iedere stap in je persoonlijke ontwikkeling start met zelfkennis en zelfinzicht. Trouwens ook een basis voor succes in alle opzichten. Inzicht in je eigen kwaliteiten en valkuilen, maar ook in jouw eigen mogelijkheden en onmogelijkheden. Als jij weet wat jou uniek maakt en jouw kwaliteiten bewust inzet dan haal je elke dag het beste uit jezelf! Niet alleen denk je daardoor positiever over jezelf maar ook over anderen. Je werk wordt leuker, je werkt effectiever en je gaat makkelijker verbinding maken met andere mensen. Zeker in een leidinggevende functie is het essentieel dat je over zelfinzicht beschikt. Zelfinzicht is te ontwikkelen. Maar wie naar zichzelf durft te kijken hoeft niet te ontwikkelen en wie weigert naar zichzelf te kijken zal het niet ontwikkelen. De boodschap is dus, je moet er wel voor open staan.
Wij gebruiken diverse methodes om jouw kwaliteiten en valkuilen in kaart te brengen en hier vervolgens mee aan de slag te gaan door hier bijvoorbeeld op te coachen of te trainen. Een van de methodes die we gebruiken zijn Disc, denkstijlen en drijfveren (3D) en een andere is kernkwaliteiten van Daniel Ofman.
Disc, denkstijlen en drijfveren
De Disc analyse is een instrument dat inzicht geeft in onze manier van communiceren en wat onze reacties zijn op situaties. Waarom hebben sommige mensen bijvoorbeeld weerstand tegen veranderingen terwijl anderen het juist opzoeken? Waarom nemen bepaalde mensen altijd de leiding en volgen anderen liever? Of waarom is de een zo flexibel en hecht de ander aan procedures? Disc geeft inzicht in waarom we doen wat we doen. Hiermee ben je in staat om elkaars 'taal' te spreken, waardoor er vertrouwen en wederzijds begrip ontstaat.
Naast de disc analyse is het ook mogelijk de denkstijlen en drijfveren van iemand te meten. Want de het ene Disc profiel is namelijk het andere niet. Denkstijlen en drijfveren geven hierop een verdere verdieping. Denkstijlen geeft inzicht in hoe we iets doen of hoe we een taak of probleem aanpakken. Met de denkstijlen weet je hoe iemand het werk tegemoet treedt en welke rol hij oppakt in het team. Voegt iemand zijn eigen ideeën toe of voert iemand perfect uit wat hem opgedragen wordt? Ziet iemand al snel hoe je een probleem oplost of waar zaken over het hoofd worden gezien of kijkt iemand eerst naar alle kanten van de zaak voordat hij een oplossing kiest?
Drijfveren geeft inzicht in waarom we iets wel of niet willen doen of waarom we ons wel of niet ergens prettig bij voelen. Met de drijfveren weet je hoe iemand omgaat met verantwoordelijkheden en belangen in zijn werk, naar klanten toe of als leidinggevende. De drijfveren geven vier belangrijke invalshoeken waaruit we overtuigingen halen over wat voor ons 'gewoon' of 'normaal' is.
Disc, denkstijlen en drijfveren is ook heel geschikt om als team te doen. Het geeft veel inzicht in elkaars gedrag en hoe de teamleden nog beter met elkaar kunnen omgaan.
Kernkwadranten
Ieder mens heeft een uniek set aan kwaliteiten, net als je eigen vingerafdrukken. Daniel Ofman heeft dit vertaald naar het model kernkwadrant. Kernkwadranten helpen jou om jezelf beter te begrijpen. Het geeft inzicht in jouw kernkwaliteiten en bijbehorende valkuilen, uitdagingen of allergieën.
Kernkwaliteiten - Wat zijn jouw unieke sterktes en talenten?
Valkuilen - Welke blinde vlek ontstaat wanneer je teveel doorschiet in
jouw kernkwaliteiten?
Uitdagingen - Welke competenties kan je ontwikkelen om balans te
creëren?
Allergieën - Wat is het tegenovergestelde van jouw kernkwaliteit.
De bewustwording van uitdagingen en allergieën leidt tot meer zelfcontrole en persoonlijk leiderschap. De kernkwadranten leggen zowel blinde vlekken als groeikansen bloot.
Het reflectiemodel van Ofman wordt ook ingezet om de samenwerking in teams te bevorderen. Door het ontdekken van unieke kwaliteiten en groeimogelijkheden geef je het team handvatten om zich verder te ontwikkelen.