Is het eigenlijk makkelijk om een besluit te nemen binnen je team? Je doet het nooit voor iedereen goed, dat staat wel vast.
Je teamleden willen allemaal hun zegje kunnen doen, maar geven ze ook echt hun mening of praten ze elkaar na omwille van de harmonie? Sommige teams zijn er ontzettend goed in beelden en ideeën met elkaar te delen. Maar ze kunnen er ook eindeloos in blijven hangen. En iedereen hun zegje laten doen kost tijd. Heb je die tijd of vraagt je besluit om daadkracht? Anderen willen eerst dingen uitgezocht hebben en meer weten over eventuele consequenties. Ze willen absoluut zeker weten dat er niks mis kan gaan. Ook dat kost tijd. En moet je soms niet ‘gewoon’ het risico nemen dat je besluit consequenties kan hebben. En dan zijn er ook medewerkers die heilig geloven in consensus vinden over een besluit. Maar komt dat dan ook de kwaliteit van besluit ten goede?
Als dan eindelijk iedereen zijn zegje heeft gedaan staren ze allemaal naar jou als leidinggevende en zeggen ‘wat gaan we doen?’ Hoe ga je dan besluiten en wiens kant ga je dan kiezen. Want zo voelt dat toch voor een aantal collega’s. Hou je rekening met iedereen zijn mening en gevoelens of ga je op je eigen intuïtie af. Uiteindelijk wordt van jou als leidinggevende dat belangrijke besluit verwacht.
Helaas is het vaak onduidelijk hoe, of en wanneer er een besluit genomen gaat worden over een vraagstuk. Dit kan leiden tot frustraties in het team. Eerst een mening vragen en er vervolgens, volgens de ander, geen rekening mee houden voelt als ‘vraag het me dan niet’. Er kan ook verschil in tempo zijn. Een deel van het team kan niet wachten op een besluit en anderen zijn er wellicht nog niet klaar voor en houden het besluit daardoor, vaak onbewust, tegen.
Een besluit kunnen en durven nemen wordt als kwaliteit vaak onderschat. Het is niet eenvoudig maar je kunt er wel aan werken de kwaliteit van een besluit te verhogen.
· Maak je voorstel zo concreet mogelijk. Hoe concreter, hoe beter je teamgenoten ja of nee kunnen zeggen.
· Laat iedereen in een paar zinnen zijn of haar mening geven, ook de mensen die liever luisteren en ook de mensen die alleen maar klagen. Je krijgt altijd andere invalshoeken dan wat jij in je hoofd hebt.
· Vraag je af wat de gevolgen van je besluit kunnen zijn. Wat kan er nu oprecht misgaan?
· Je hoeft geen perfect besluit te nemen, je hoeft alleen maar een besluit te nemen!
· Nog steeds lastig? Experimenteer! Noem het een pilot en probeer het een paar weken uit. Vaak verlaag je zo de drempel om in beweging te komen.
· Borg het besluit en doe dit ook zo ‘klein en concreet mogelijk’: Wat is de eerste, kleine, actie die jullie gaan doen nu het besluit is genomen? En wie gaat dat doen of bewaken?
Succes met je volgende besluit!
Reactie schrijven