Klant in beeld – Bravis ziekenhuis

Maak kennis met onze klanten. Door middel van onze rubriek ‘klant in beeld’, stellen onze klanten zich aan u voor. In deze editie spraken wij met Annelies Koeken, zorgmanager binnen Bravis ziekenhuis.

 

Bravis ziekenhuis

Bravis ziekenhuis is ontstaan na een fusie tussen het voormalig Franciscus Ziekenhuis en het Lievensberg Ziekenhuis. Bravis ziekenhuis heeft twee hoofd locaties, in Roosendaal en Bergen op Zoom. Een fusietraject is in veel gevallen een onrustige periode voor medewerkers. Er verandert veel binnen de organisatie, afdelingen zijn soms veranderd van locatie, werkprocessen moeten opnieuw op elkaar afgestemd worden, maar ook de samenstelling van teams is op veel plaatsen veranderd. Daardoor ontstond er vanuit het hele team de behoefte om elkaar beter te leren kennen, samen een visie te formuleren voor de toekomst en met elkaar te delen wat alle medewerkers en leidinggevenden van elkaar verwachten.

 

Annelies Koeken

Annelies Koeken is werkzaam als zorgmanager bij Bravis ziekenhuis op de afdelingen Intensive Care (IC), Hartbewaking (CCU) en Acute Neurologie. Samen met de teamleiders stuurt zij de drie afdelingen aan. Annelies is haar zorg carrière 14 jaar geleden begonnen bij het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal.

 

Samenwerking met Janse & Janse

De medewerkers moeten nu na de fusie hun weg terugvinden binnen de nieuwe organisatie met als uitgangspunt samen werken aan de toekomst van het Bravis ziekenhuis. Bravis ziekenhuis heeft Janse & Janse gevraagd om voor alle drie afdelingen teamdagen te organiseren en te begeleiden. In totaal zijn er 8 teamdagen georganiseerd en hier hebben 175 medewerkers aan deelgenomen. Het programma van de teamdagen was interactief met diverse werkvormen. Het ochtendprogramma was gericht op de toekomstvisie van de afdelingen en in de middag stond samenwerking centraal. Het waren intensieve dagen, maar er was een fijne sfeer en openheid waardoor iedereen zijn/haar gevoelens en gedachten kon delen. De medewerkers hebben niet alleen vertrouwen, maar ook nog meer respect voor elkaar gekregen.

 

 “Als je kiest voor Janse & Janse, dan kies je voor een samenwerking waar je het echt samen doet. Je doet het samen, je bouwt er samen aan, je zorgt er samen voor dat alles goed verloopt en bent continu aan het kijken, halen we samen het resultaat.”

 

Annelies Koeken heeft de samenwerking zeer positief ervaren. Het risico op een terugval onder medewerkers na de teamdagen bestaat altijd, maar dit was helemaal niet het geval. De keuze om de teamdagen na de fusie te organiseren, heeft hier zeker aan bijgedragen. Daarnaast hebben de teamdagen het eigenaarschap onder de medewerkers vergroot.

 

Janse & Janse heeft zich volgens Annelies aan een strak schema gehouden, wat door iedereen als zeer prettig werd ervaren. “Ik zou Janse & Janse zeker aanbevelen aan anderen. Maar je kunt niet zomaar achterover leunen. Je moet als leidinggevende zelf aan de bak, want uiteindelijk gaat het om jouw mensen, jouw afdeling en jouw eenheid. Ik ben zeer tevreden over het resultaat dat samen met Janse & Janse tot stand is gekomen.”